FAQ: veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over onze zwembaden of over onze werkwijze? Wij staan u graag te woord, neem gerust contact met ons op.

Om u alvast tegemoet te komen, hebben we hieronder de meest gestelde vragen alvast opgelijst.

Jazeker! Op ons adres in Melle hebben wij een showtuin waar je onze modellen kunt bekijken. Kom gerust eens vrijblijvend langs of maak op voorhand een afspraak.

Hier zijn een aantal algemene stappen die je moet overwegen bij de keuze voor een zwembad:

  1. Bepaal het doel en budget: waarom wil je een zwembad? Voor ontspanning, sport, vermaak, afkoeling, gezondheidsredenen? Dit zal invloed hebben op het type zwembad dat je wilt bouwen. Bepaal ook je budget, want er is zodanig veel aanbod dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. BELANGRIJK: wees realistisch als je offertes met elkaar gaat vergelijken. Hier is in de meeste gevallen een goede reden voor. Grote verschillen zouden een belletje moeten doen rinkelen.
  2. Wettelijke vereisten: controleer bij de plaatselijke autoriteiten welke vergunningen en voorschriften er gelden voor de bouw van een zwembad. Zorg ervoor dat je alle vereiste toestemmingen verkrijgt voordat je begint. De algemene richtlijnen die gelden kan je nalezen op het omgevingsloket.
  3. Kies het type zwembad: er bestaan heel wat verschillende soorten zwembaden en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Er moet dus een afweging gemaakt worden tussen b.v. ontzorging, esthetiek, duurzaamheid, installatietijd, budget, persoonlijke voorkeuren etc.
  4. Ontwerp en lay-out: werk met een professionele ontwerper of zwembadbouwer om het ontwerp van je zwembad te bepalen. Overweeg het zwembadformaat, de diepte, de vorm, het type bekleding, de locatie van accessoires zoals trappen en verlichting, enz.
  5. Kies de locatie: selecteer een geschikte locatie in je tuin. Overweeg de toegankelijkheid, blootstelling aan de zon, privacy en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de locatie van het zwembad.
  6. Aannemer selecteren: kies een betrouwbare aannemer of zwembadbouwer. Vraag om aanbevelingen, bekijk beoordelingen en controleer hun ervaring en vergunningen. Hou in je achterhoofd dat er altijd eens iets kan misgaan in de bouw. Een goeie zwembadbouwer staat zijn klanten bij tot op het einde.
  7. Aanleg en constructie: laat de aannemer het zwembad graven en het basisonderstel bouwen. Afhankelijk van het type zwembad dat je hebt gekozen, kunnen de specifieke stappen variëren. Installatie van Systemen: Installeer het filtersysteem, de pomp, de verwarming en andere technische aspecten van het zwembad.
  8. Afwerking: werk de afwerking van het zwembad af, zoals het aanbrengen van de bekleding, het installeren van tegels, enz.
  9. Veiligheidsmaatregelen: zorg ervoor dat je de nodige veiligheidsvoorzieningen installeert, zoals een omheining, een zwembadalarm, een veiligheidszeil, een overkapping, een slimme camera. Er bestaan heel wat mogelijkheden de dag van vandaag.
  10. Onderhoudsinstructies: leer hoe je het zwembad moet onderhouden en volg een regelmatig onderhoudsschema om de waterkwaliteit en een goede algemene werking van het zwembad te behouden.

Onthoud dat het bouwen van een zwembad een investering is. Maar, daar staat eindeloos zwemplezier en een verhoogde levenskwaliteit tegenover.

Hieronder een aantal algemene regels die gelden Vlaanderen:

Indien er geen permanente verankering is met de bodem, is geen bouwvergunning vereist. Hier spreken we over zwembaden met een “tijdelijk” karakter. Dat betekent dat die in theorie ten alle tijden kunnen verplaatst worden.

Voor “permanente” zwembaden is een vergunning nodig indien de totale oppervlakte aan niet-overdekte constructies (lees verharding) in je tuin meer is als 80 m². Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in je zij -en achtertuin moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. 

Wat valt onder verharding: terrassen, kunstgras, kiezelpaden, dolomiet, tuinpaden, openluchtzwembaden, zwemvijvers, siervijvers, op de grond geplaatste zonnepanelen, gemetste barbecues en een propaangastank.

Om zeker te zijn doe je dus best altijd een navraag in je stad of gemeente. Zij kunnen u met zekerheid informeren.

Je kan alles in detail nog eens bekijken op het omgevingsloket Vlaanderen

Waterbehandeling

Stap 0: controleer het cyaanzuur (stabilisator). Enkel van toepassing bij gebruik van chloorgranulaat of chloortabletten waar cyaanzuur in zit. Het cyaanzuur gehalte moet tussen de 25 en 50 parts per million (ppm) liggen. Is deze waarde hoger dan 80 ppm, dan is je water “verzadigd” wat betekent dat het water niet meer zal reageren op het toevoegen van producten. De enige oplossing is dan om je zwembadwater deels of volledig te verversen.

Stap 1: Controleer de totale alkaliniteit (TA) van het water. De TA moet tussen 80 en 120 ppm liggen. Als de TA te laag is, voeg dan TAC+ toe. Als de TA te hoog is, voeg dan TAC- toe.

Stap 2: Meet de pH-waarde van het water. De optimale pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6. Als de pH-waarde te laag is, voeg dan pH+ toe. Als de pH-waarde te hoog is, voeg dan pH- toe.

Stap 3: Meet het chloorgehalte van het water.

  • Bij een manuele waterbehandeling: het chloorgehalte moet tussen 1 en 3 ppm liggen.
  • Bij een automatische (chloor of ORP) waterbehandeling:
    Het chloorgehalte moet tussen de 680 en 730 millivolt (mV) liggen. Als het chloorgehalte te laag is, voeg dan chloor toe in de vorm van chloorgranulaat of chloortabletten in geval van een manuele behandeling en vloeibaar chloor in geval van een automatische waterbehandeling.

Stap 4: Voeg eventueel andere onderhoudsproducten toe, zoals een algenbestrijdingsmiddel als er algen in het water zitten of vlokmiddel in geval van troebel water.

Stap 5: Laat de pomp en filter van het zwembad 8 tot 12 uur per dag draaien om het water te filteren en te circuleren.

Stap 6: Test het water regelmatig om ervoor te zorgen dat de pH, chloor- en alkaliniteit binnen de aanbevolen niveaus blijven.

Stap 7: Verwijder eventuele bladeren, insecten of ander vuil uit het zwembad met een skimmer of stofzuiger. Reinig ook regelmatig de waterlijn.

Stap 8: Voeg maandelijks een chloorshock toe om eventuele bacteriën of algen te doden. Dit kan gedaan worden door extra chloor toe te voegen aan het water.

Alkaliniteit verwijst naar de totale hoeveelheid opgeloste alkalische stoffen in water. Het wordt vaak gemeten in termen van “totale alkaliniteit” en uitgedrukt in parts per million (ppm) of milligram per liter (mg/L). De belangrijkste opgeloste alkalische stof in zwembadwater is bicarbonaat (HCO3-) en soms carbonaat (CO3^2-). Vaak spreekt men ook over de buffercapaciteit van het water.

Waarom is de alkaliniteit belangrijk in zwembadwater?

  1. Het regelt de stabiliteit van de pH-waarde: alkaliniteit fungeert als een buffer voor de pH-waarde van het zwembadwater. Dit betekent dat het de neiging heeft om veranderingen in de pH-waarde te verzachten en te voorkomen dat deze te snel stijgt of daalt. Een goede alkaliniteit zorgt voor een stabiele pH-waarde, wat belangrijk is voor de efficiëntie van de chloorbehandeling en het comfort van zwemmers.
  2. Het voorkomt de vorming van corrosie en kalkaanslag: een geschikte alkaliniteit beschermt ook de zwembadapparatuur en -leidingen tegen corrosie en voorkomt de vorming van kalkaanslag in het zwembad. Een te lage alkaliniteit kan leiden tot corrosie, terwijl te hoge alkaliniteit kan leiden tot kalkaanslag.

Wat is de impact van de temperatuur op je alkaliniteit:

De temperatuur van het zwembadwater kan een invloed hebben op de alkaliniteit, hoewel dit effect meestal niet erg groot is. Over het algemeen geldt dat:

  1. Bij hogere watertemperaturen (warmer dan 30°C) kan de alkaliniteit enigszins dalen. Dit kan leiden tot een verminderde buffercapaciteit tegen pH-veranderingen, wat betekent dat de pH-waarde gevoeliger wordt voor schommelingen.
  2. Bij lagere watertemperaturen (kouder dan 20°C) kan de alkaliniteit enigszins toenemen. Dit kan de buffercapaciteit vergroten, wat de pH-stabiliteit verbetert.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de impact van temperatuur op de alkaliniteit meestal minder significant is in vergelijking met andere factoren zoals de toevoeging van chemicaliën, organisch materiaal en luchtcirculatie. Het is echter nog steeds een factor om in gedachten te houden bij het handhaven van de waterchemie in een zwembad, vooral bij zwembaden met een temperatuur buiten het normale bereik. Het regelmatig testen en aanpassen van de alkaliniteit is een essentieel onderdeel van zwembadonderhoud.

Groen zwembadwater duidt meestal op de aanwezigheid van algen . Algen floreren in water met veel organisch materiaal (gras, bladeren, insecten, lichaamsvloeistoffen etc.) en wanneer de waterbalans uit evenwicht is (verhouding: alkaliniteit – pH – chloor – cyaanzuur). Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het groene zwembadwater aan te pakken. Het uitgangspunt is altijd: meten is weten. Doe dit dus regelmatig.

  1. Pas de pH-waarde aan: zorg ervoor dat de pH-waarde van je zwembadwater tussen 7,2 en 7,6 ligt. Als de pH-waarde te hoog is, zal de chloor minder effectief werken.
  2. Shockbehandeling: voer een chloorshockbehandeling uit door chloorgranulaat of vloeibaar chloor toe te voegen aan het zwembadwater (let erop dat je de juiste hoeveelheden gebruikt – raadpleeg daarom de gebruiksaanwijzing). Dit zal de algen doden en het chloorgehalte tijdelijk verhogen.
  3. Borstel en stofzuig: Borstel de muren en de bodem van het zwembad om de losse algen los te maken en gebruik een zwembadstofzuiger om ze op te zuigen.
  4. Filteren: laat de filter continu draaien totdat het water weer helder is. Controleer en reinig de filter regelmatig om verstoppingen (i.e. een verminderde circulatie van het water) te voorkomen. Een filterkuip die vol met vuil zit kan niet meer filteren – dit klinkt logisch maar toch blijft dit vaak een oorzaak van groen water.
  5. Herhaal indien nodig: als het water na de eerste behandeling nog steeds groen is, herhaal dan de shockbehandeling en blijf het water testen totdat de waterkwaliteit verbetert.
  6. Voorkomen is beter dan genezen: om toekomstige algenproblemen te voorkomen, zorg voor een goede watercirculatie, reinig het zwembad regelmatig, houd de waterbalans in de gaten en voeg wekelijks de juiste hoeveelheid chloor toe om het chloorgehalte op peil te houden.

Het kan even duren voordat het zwembadwater weer helemaal helder is, afhankelijk van de ernst van het probleem. Blijf geduldig en volg de bovenstaande stappen nauwkeurig op om je zwembadwater weer in goede staat te krijgen. Als je problemen aanhouden, kun je ons altijd contacteren voor meer info.

Troebel of melkachtig zwembadwater kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om het probleem effectief op te lossen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van troebel zwembadwater en wat je kunt doen om het op te helderen:

  1. Onvoldoende circulatie: dit kan leiden tot de ophoping van verontreinigingen in het water. Zorg ervoor dat de zwembadpomp en filter goed werken en laat ze voldoende uren draaien ( b.v. 24h filtratie)
  2. Onvoldoende filtratie: als de zwembadfilter verstopt is of niet goed werkt, kan dit leiden tot troebelheid in het water. Controleer en reinig de filter indien nodig (voldoende backwashen). De keuze van het filtermedium heeft ook een impact: glas filtert fijner als zand.
  3. Water is uit balans: en onjuiste pH-waarde, alkaliniteit, hardheid (kalk) of chloorconcentratie kan leiden tot troebel zwembadwater. Controleer en pas de waterbalans aan indien nodig.
  4. Algen: als er algen in het water groeien, kunnen ze troebelheid veroorzaken. Voer een chloorshockbehandeling uit om de algen te doden en gebruik vervolgens vlokmiddel om de algen weg te filteren uit je zwembad.
  5. Niet gedoucht zwemmen: wanneer je “ongewassen” in het zwembad springt laat ons lichaam allemaal verontreinigingen achter en die kunnen een chemische reactie veroorzaken wanneer die in contact komen met de chemicaliën in het zwembadwater zoals chloor. Dit kan dan weer leiden tot de vorming van ongewenste bijproducten zoals chlooraminen, die het water troebel kunnen maken en de waterkwaliteit aantasten.

Onderhoudsproducten en hoe te gebruiken

Toepassing: Chloorgranulaat voorkomt onzuiverheden in het zwembadwater. Het product heeft geen invloed op de pH en het is een snel oplossend, stabiel en kalkvrij granulaat waardoor het geschikt is voor een schokbehandeling. Uitsluitend bestemd als algen- en bacteriedodend middel voor de behandeling en reiniging van privé zwembaden.

Gebruiksaanwijzing: Regel de pH-waarde van het water tussen 7,0 en 7,4. Zorg dat de filterinstallatie in werking is bij toevoeging van het product. Eur-O-Choc bij voorkeur openen en behandelen in open lucht terwijl men uit de wind staat. Het granulaat oplossen in een emmer water en vervolgens gelijkmatig verdeeld toevoegen over de ganse oppervlakte van het zwembad. Nooit water toevoegen aan het product. Een maatbeker 40 gram bevindt zich in de verpakking.  Voor een schokbehandeling (troebel of groen water) 3 à 4 maatbekertjes per 10 m3 water toevoegen. Voor een gewone onderhoudsbeurt, alle 2 dagen, bij voorkeur ’s avonds 1 maatbekertje per 10 m3. Steeds het chloorgehalte en het cyaanzuurgehalte controleren alvorens het zwembad terug te gebruiken. Het zwembad niet gebruiken vooraleer het chloorgehalte lager is dan 2 ppm. Het maximale gehalte aan cyaanzuur van 70 ppm (70 mg/l) mag niet overschreden worden. Doseringen zijn afhankelijk van gebruik en temperatuur van het zwembad. Testsets voor het bepalen van pH-waarde, chloorgehalte en gehalte cyaanzuur zijn beschikbaar bij uw verdeler.

Toepassing: EUR-O-TABS gebruiken voor het continu chloreren van het zwembadwater. Het gebruik van de tabletten voorkomt onzuiverheden in het water. EUR-O-TABS is langzaam oplossend, stabiel en kalkvrij. Uitsluitend bestemd als algen- en bacteriedodend middel voor de behandeling en reiniging van privé zwembaden.

Gebruiksaanwijzing: Regel de pH-waarde van het water tussen 7,0 en 7,4. EUR-O-TABS bij voorkeur openen en behandelen in open lucht terwijl men uit de wind staat. Voeg via de skimmer of via een doseervlotter 1 tablet EUR-O-TABS per 30 m3 zwembadwater toe (niet rechtstreeks in het zwembad om vlekken te voorkomen). Nooit water toevoegen aan het product. Controleer regelmatig het chloorgehalte; de aanbevolen waarde ligt tussen 1 en 2 mg per liter zwembadwater (= 1 en 2 ppm). Controleer na toevoeging steeds het chloorgehalte en het cyaanzuurgehalte alvorens het zwembad terug te gebruiken. Het zwembad niet gebruiken vooraleer het chloorgehalte lager is dan 2 ppm. Het maximale gehalte aan cyaanzuur van 70 ppm (70 mg/l) mag niet overschreden worden. Doseringen zijn afhankelijk van gebruik en temperatuur van het zwembad. Testsets voor het bepalen van pH-waarde, het chloorgehalte en het gehalte cyaanzuur zijn beschikbaar bij uw verdeler.

Toepassing: Minimaal 1x per week de pH nameten met een controleset (dit kan met een manuele of digitale tester) . Het controleren van de pH en de dosering van een stabiele hoeveelheid actief chloor zijn essentiële elementen voor een goede ontsmetting. Indien nodig moeten er aanpassingen gedaan worden om de zuurtegraad (pH) op de ideale waarde te krijgen, zie hiervoor in onderstaande tabel.

pH 20m³ 50M³ 75M³ 100m³
pH > 7,6 0 0 0 0 0
7,2 – 7,6 Ideale waarde
6,8 – 7,2 180 g 450 g 700 g 900 g 9 g
6,5 – 6,8 240 g 600 g 900 g 1200 g 12 g
pH < 6,5 300 g 750 g 1100 g 1500 g 15 g

Gebruiksaanwijzing: Product oplossen in een emmer water en gelijkmatig verdelen. Filterinstallatie +-4 uur in werking laten.

Toepassing: Controle van de pH. Tijdens het zwemseizoen dient u de pH van het zwembadwater minstens één maal per week met een controleset na te meten. Indien nodig, moeten er aanpassingen gedaan worden om de zuurtegraad (pH) op het ideale niveau te verkrijgen. Gebruik hiervoor de aanwijzingen in de bijgevoegde tabel.

pH 20 m3 50 m3 75 m3 100 m3 m3
pH < 7,2 0 0 0 0 0
7,2 à 7,6 Ideale waarde – Valeur idéale
7,6 à 8,0 120 g 300 g 450 g 600 g 6 g
8,0 à 8,4 240 g 600 g 900 g 1200 g 12 g
pH > 8,4 360 g 900 g 1350 g 1800 g 18 g

Gebruiksaanwijzing: Product oplossen in een emmer water en gelijkmatig verdelen. Filterinstallatie +-4 uur in werking laten.

Toepassing: bij troebel water. Het vlokmiddel zal de allerkleinste deeltjes samenvoegen tot grote vlokken die vervolgens door de filter kunnen worden verwijderd.

 Gebruiksaanwijzing:

  • Controleer de pH: als de pH hoger is dan 7.2, dan is flocculatie niet effectief, dus volledig onnodig.
  • Plaats een cartouche in elke skimmer, of een cartouche voor 40/50 m3 van water. Plaats de filterkraan in stand “circulatie”, zodat het water niet meer door de filter loopt. Start de zwembadpomp opnieuw op en laat deze ongeveer een dag draaien zodat de vlokken tijd hebben om zich te vormen en te verspreiden. Stop de zwembadpomp en plaats de filterkraan terug in de filtratie-stand. Pomp opnieuw opstarten en ongeveer een dag laten draaien. De filter zal snel verzadigd zijn, vrij maken indien nodig (1 tot 2 keer zonder twijfel).
  • Water is nu helder, maar de bodem en wanden zijn waarschijnlijk bevuild: handmatig reinigen (veger, borstel, robot,…) steeds pomp laten draaien om de verontreinigingen te verwijderen.
  • Chloor choc behandeling uitvoeren en 1 à 2 dagen laten rusten.
  • Nadien gebruikelijke ontsmetting toepassen (chloortabletten of elektrolyse)

Toepassing: bij troebel water.

Gebruiksaanwijzing:

  1. De pH instellen tot 7,4
  2. 100ml Floc per 10m3 in de skimmer of het water aanbrengen
  3. Eén dag filteren, vervolgens de filtratie stopzetten en gedurende één nacht laten bezinken
  4. De gevormde neerslag opzuigen
  5. Indien nodig punten 3. en 4. herhalen

Toepassing: Het product verbindt zich met de allerkleinste deeltjes (verantwoordelijk voor het troebel water) en gaat deze deeltjes omvormen tot grote vlokken zodat deze door het filtersysteem kunnen tegengehouden worden.

Gebruiksaanwijzing: Stel de pH af tussen 7.2 en 7.4. Zorg voor correcte chloorwaardes: de ideale waarde ligt tussen 0.6 en 1.5ppm (parts per million). Vervolgens lost u 20gram vlokgranulaat per 20m3 water op in een emmer of gieter en verspreid u dit over het zwembad. Laat de filterinstallatie enkele uren draaien en vervolgens laat u de installatie voor minimaal 8 uur uit staan. Voordat u de filterinstallatie aan zet, dient u eerst het bezinksel te verwijderen d.m.v. de stofzuiger van uw filterinstallatie, waarbij u de zeswegkraan instelt op waste (water rechtstreeks naar het riool).

Toepassing: O-CLEAR zorgt voor glashelder zwembadwater.

Gebruiksaanwijzing: Voeg één maal per week 0,5L O-CLEAR per 25m3 water toe, rechtstreeks in het zwembadwater. Voeg nooit O-CLEAR toe tijdens een chloorchoc-behandeling. Laat minimaal 24u tussen twee behandelingen.

Toepassing: Gebruik Ultra Blue 1 maal per week of meer, afhankelijk van het gebruik van uw zwembad en de gewenste helderheid.

Gebruiksaanwijzing: Gebruik Ultra Blue best 12u na een chloorbehandeling.

  1. Verdun 50 ml Ultra Blue per 20000L zwemwater in een emmer water. Onder extreme omstandigheden 50 ml per 10000L zwemwater. Let op! Gezien de hoge concentratie van het product is het noodzakelijk om Ultra Blue eerst in een emmer water op te lossen alvorens het in het zwembad te gieten.
  2. Verspreid de verdunde Ultra Blue in het zwemwater.
  3. Giet een kleine hoeveelheid verdund product in de skimmer om de filterwerking te verbeteren.
  4. Laat de filter min 8u draaien en dan stofzuigen.

Toepassing: Indien de TA (totale alkaliniteit) van het water zich tussen 100 en 150ppm bevindt, zal de pH stabiel blijven.

Gebruiksaanwijzing: Alka- oplossen in een emmer water en vervolgens gelijkmatig over het wateroppervlak verdelen. 150gr Alka- in 10m3 water verlaagt de TA met ongeveer 10ppm. Per behandeling nooit meer dan 300gr per 10m3 doseren.

Belangrijk! Nooit mengen met andere (zwembad-)chemicaliën. Altijd Alka- aan water toevoegen, nooit andersom. Koel, droog en in een gesloten verpakking bewaren. Opgelet: dit product verlaagt eveneens de pH.

Toepassing: Een juist afgestelde TA (totale alkaliniteit) is essentieel voor een stabiele pH. Indien de TA van het water zich tussen 100 en 150ppm bevindt, zal de pH stabiel blijven.

Gebruiksaanwijzing: Het produkt oplossen in een emmer water en vervolgens gelijkmatig over het wateroppervlak verdelen. 150gr produkt in 10m3 water verhoogt de TA met ongeveer 10ppm. Per behandeling nooit meer dan 300gr per 10m3 doseren.

Belangrijk! Nooit mengen met andere (zwembad-)chemicaliën. Altijd het produkt aan water toevoegen, nooit andersom. Koel, droog en in een gesloten verpakking bewaren.

Toepassing: Antical voorkomt problemen veroorzaakt door hard water of door aanwezigheid van storende metaaldeeltjes. Antical voorkomt kalkafzetting op de wanden. Verhoogt de hoeveelheid mineralen niet en laat de pH ongewijzigd. Zonder fosfaten of stikstof.

Gebruiksaanwijzing: Voeg één maal per jaar 1L Antical per 10m3 toe. Bij waterhardheid >35°F is een supplementaire behandeling in het seizoen aangewezen (1/2L per 10m3). De juiste hoeveelheid Antical manueel toevoegen, bij voorkeur in de skimmer.

Toepassing: Dit product voorkomt verkalking en verstening van onzuivere deeltjes in het water en houdt de hele winter het zwembadwater glashelder.

Gebruiksaanwijzing: Voor het overwinteren: voer een chloorchoc uit. Na 24u, het product toevoegen (0.5L per 25m3 water). Voor een gelijkmatige verdeling: laat de pomp een 3-tal uren draaien. Eind januari de behandeling in dezelfde verhouding herhalen.

Toepassing: met water mengbaar concentraat. Dosering afhankelijk van de aard van het te behandelen water; het resultaat van de desinfectie te bereiken tussen 15 & 30 min.

Gebruiksaanwijzing: te gebruiken bij een (Hanna Instruments) automatisatie.

Voor zwembadwater moet het residuele chloorgehalte 1 ppm zijn.

Toepassing: De pH-waarde geeft de zuur/base-verhouding van zwembadwater aan op een schaal van 0-14 pH-waarden. Bij een pH-waarde van 7 is het water neutraal. Hoe lager de pH-waarde (1,2,…7), des te zuurder het water. Hoe hoger de pH-waarde (8,9,…14), des te basischer het water. Het belang van de pH-controle wordt vaak onderschat, maar is heel belangrijk voor gezond zwembadwater en een goed werkende filterinstallatie.

Gebruiksaanwijzing: te gebruiken bij een (Hanna Instruments) automatisatie. De pH moet tussen 7.2 en 7.6 zijn.

Gebruiksaanwijzing: Breng de warmtepompreiniger aan en laat het product intrekken. Spoel nadien grondig met water (tuinslang). Bij zware vervuiling indien nodig herhalen.

Opstart en afsluit

Het zomerklaar maken van een zwembad omvat een reeks stappen om ervoor te zorgen dat het zwembad veilig, schoon en klaar is voor gebruik tijdens het zwemseizoen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen om je zwembad zomerklaar te maken:

  1. Verwijder je winterafdekking
  2. Reinig uw zwembad en verwijder eventueel drijvend vuil met uw schepnet.
  3. Werk het waterniveau bij.
  4. Koppel uw warmtepomp terug aan.
  5. Stel uw timer opnieuw in op minimaal 8u/dag.
  6. Kalibreer de sonde(s) van je automatische waterbehandeling – zowel de pH als ORP
  7. Controleer de waterbalans en stuur bij indien nodig: alkaliniteit, pH, chloor/zout, cyaanzuur (in geval van een manuele waterbehandeling)

We adviseren om de eerste dagen de zwembadpomp continue te laten draaien. Zo kunnen de producten goed hun werk doen en is er een optimale circulatie. VEEL ZWEMPLEZIER!

Het winterklaar maken van een zwembad is een belangrijk proces om ervoor te zorgen dat het zwembad goed wordt beschermd tijdens de wintermaanden wanneer het niet wordt gebruikt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je zwembad winterklaar te maken:

Reinig het zwembad grondig:

  • Verwijder alle bladeren, takken, vuil en ander vuil uit het zwembad met behulp van een schepnet of een zwembadstofzuiger.
  • Borstel de wanden en de bodem van het zwembad om eventuele algen of vuil los te maken.
  1. Controleer en pas de waterbehandeling aan:
    • Test het zwembadwater om de pH-waarde, het chloorgehalte, de alkaliniteit  te meten. Zorg ervoor dat deze waarden binnen het aanbevolen bereik liggen voor zwembadwater (meestal pH tussen 7,2 en 7,6, chloor tussen 1 en 3 ppm of 715 mV).
    • Voer eventuele aanpassingen uit om de waterbalans te optimaliseren, zoals het toevoegen van chemicaliën om de pH en alkaliniteit aan te passen.
  2. Voeg winterproduct toe:
    • Voeg winterproduct toe aan het zwembadwater om de groei van algen en bacteriën tijdens de wintermaanden te voorkomen. Volg de instructies op de productverpakking.
  3. Berg je zwembadaccessoires op:
    • Verwijder alle zwembadaccessoires zoals een zwembadrobot, en berg ze op een droge en veilige plaats op.
  4. Verwijder water uit de leidingen:
    • Laat het waterpeil van het zwembad zakken tot onder de skimmers en de retourleidingen. Dit voorkomt schade door bevriezing.
  5. Blaas de leidingen in het technisch lokaal leeg, evenals het water in je zwembadpomp, filterinstallatie en warmtepomp:
    • Gebruik een luchtblazer om het water uit de leidingen te verwijderen. Hiermee voorkom je schade door bevriezing.
    • In geval van een automatische waterbehandeling: verwijder de sonde(s) en plaats die in een donkere ruimte. BELANGRIJK: vergeet de sonde(s) niet in bewaarvloeistof te plaatsen.
  6. Installeer winterafdekking:
    • Plaats een winterafdekking over het zwembad om het te beschermen tegen vuil, bladeren en neerslag. Zorg ervoor dat de afdekking goed is bevestigd.
  7. Regelmatige controle:
    • Gedurende de wintermaanden is het belangrijk om regelmatig het zwembad te inspecteren, vooral na zware neerslag of sneeuwval, om ervoor te zorgen dat de afdekking intact is en er geen problemen zijn.

Door deze stappen te volgen, kun je je zwembad winterklaar maken en ervoor zorgen dat het goed wordt beschermd tegen de winterse elementen. Het winterklaar maken van een zwembad is essentieel om de levensduur van het zwembad en het zwembadapparatuur te verlengen en om in het voorjaar een soepele heropening van het zwembad te garanderen.

Actief overwinteren houdt in dat je het zwembad gedurende de winterperiode operationeel houdt, in tegenstelling tot het winterklaar maken van het zwembad. Op die manier kan je heel het jaar door zwemmen.

LET WEL OP als het gaat vriezen: als je actief overwintert maar je zwembadpomp draait geen 24u per dag dan is het wel aan te raden om je installatie permanent te laten draaien in geval van vorst – zo voorkom je schade. We raden ook aan om je warmtepomp tijdens de winter af te koppelen uit voorzorg. Stel dat er een stroompanne zou zijn en het vriest heel hard dan loop je geen risico.

Handleidingen downloaden

Download hier de montagehandleiding voor het Octoo houten zwembad.

Download hier de montagehandleiding voor het Oblong houten zwembad.

Download hier de montagehandleiding voor het Quartoo houten zwembad.

Nog een andere vraag?
Liever persoonlijk advies?